Hae
Sports Lady

Koli retkeilykohteena

koli retkeily

Koli ja upeat maisemat siellä ovat aina olleet mun must go paikkojen joukossa. Mun yksi haave on pitkään ollut lähteä Kolille. Se on yksi Suomen 40 kansallispuistosta ja näin toukokuun puolivälissä aivan ihanteellinen retkikohde. Vaikka ajomatka on pitkä (kuutisen tuntia Helsingistä), kannattaa sinne mun mielestä lähteä ihan viikonlopuksikin. Jos ottaa perjantain vapaaksi ja lähtee hyvissä ajoin ajelemaan, ehtii tehdä ihan hyvän kävelyn vielä ensimmäisenä iltana. Koli on ihanteellinen paikka retkeilyyn, sillä reittejä on valittavissa useita erilaisia. Koli retkeily on elämys joka kannattaa kokea!

metsässä myös mieli ja hermosto rauhoittuu

Retkeily ja metsässä kävely on parasta terapiaa ja mielen rauhoittamista. Kun metsässä kävelee kaikkea aisiten, unohtaa varmasti kaikki työasiat ja maailman murheet. Kolilla oli ihan erilaiset värit kuin Helsingin metsissä, tuoksu oli erilainen ja kun kaikkea tarkasteli jokaisella aistillaan, pystyi todella olemaan läsnä. Parasta olisi laittaa puhelin pois kokonaan, mutta väkisin se tulee välillä kaivettua esiin kuvia varten. Mitä enemmän itseään metsässä maadottaa, sen paremmaksi olo muuttuu. Ainakin itselläni launtain pidempi kävely laukaisi minussa suoranaisen nauruhepulikohtauksen, kun odotimme ruokia ravintolan terassilla. Tiedättekö sellaisen nauruhepulin, jota ei saa vain lakkaamaan vaikka tajuaa että kenelläkään muulla ei ole hauskaa ja ihmiset vain katsovat että mitä tuo nauraa vedet silmissä. Mutta niin nauru kuin itkukin puhdistavat. Lue myös aikaisempi postaus autonominen  hermosto ja palautuminen, jos haluat metsässä kävelyn lisäksi muita vinkkejä parasympaattisen hermoston aktivoimiseen.

menomatkan pysähdysvinkit

Menomatkalla pysähdyttiin ostamaan ihanaa kalaa Lohelasta. Kala säilyy hyvin sen neljä tuntia mitä tästä ajaa Kolille. Kylmälaukkukin on hyvä olla kyllä mukana. Syömässä kävimme Iloisen pässin maalaispuodissa, joka on kutostien varrella Koitsanlahdella. Kuhaburgeri oli oikein hyvä vaihtoehto ABC:n noutopöydälle. Vielä yksi pysähdys oli ennen Kolia, kun kävimme Joensuun Prismassa tekemässä ruokaostokset.

kolin reitit ja majoitus

Reittejä on erilaisia ja löytyy jopa ihan lyhyitäkin sellaisia. Niihin kannattaa etukäteen tutustua vaikka täältä. Myös majoitusvaihtoehtoja on paljon. Me yövyimme järven rannalla mökissä muutaman kilometrin päässä Kolin luontokeskus Ukosta, jonka liepeiltä lähtevät reitit. Ainakin itselle mökki saunoineen oli luontevampi valinta kuin Sokos hotellin huone. Se oli varattu Kolin Lotus Cottages mökkikylästä. Aamulla oli ihana pulahtaa järveen aamu-uinnille ja ruuat pystyi laittamaan itse. Tosin kävimme syömässä myös Ryynäsessä yhtenä päivänä ja siellä oli todella hyvä ruoka. Pöytä kannattaa varata etukäteen. Ravintolassa oli ihan täyttä, mutta pääsimme terassille ja ilma oli onneksi hyvä. Heiltä saa myös majoitusta.  

Itse reitit toukokuussa olivat haastavia, koska korkeuseroja on ja lisäksi lunta oli vielä aika paljon. Se teki kävelystä haastavaa, alamäkeen mennessä sai todella mennä kieli keskellä suuta että pysyi pystyssä. Ihmisiä ei ollut paljon liikenteessä tähän aikaan vuodesta mikä oli tosi kiva. Kesälomalla porukkaa on varmasti paljon. Koli ja retkeily tulevat varmasti olemaan todella suosittu juttu tänäkin kesänä.

Mulle tää oli kyllä elämys. Rakastan luonnossa liikkumista ja koiran kanssa metsässä mennään joka päivä. Oli ihanaa vaihtelua ihastella uusia, upeita maisemia. Maisemat olivat kuin Edelfeltin maalauksista, ja hän maalasikin paljon Kolin maisemia. Päässä soi Sibeliuksen Finlandia kun pysähtyi kallioille ihastelemaan näkymiä.

 

Aloin jo suunnitella seuraavaa retkeilykohdetta, sillä näitä upeita paikkoja on Suomessa niin valtavasti. Mikä on sun suosikki? Repoveden kansallispuisto kiinnostaisi ehkä mua seuraavaksi. Ja tietysti pohjoiseen olisi ihana päästä syksyllä!

2 kommenttia

  1. Sari kirjoitti:

    Hetta-Pallas jos Lappiin asti menette joskus ja Pyhätunturi ehdottomasti. Ylläkseltä löytyy myös hienoja reittejä. Lähempänä olisi Hossa, ja Hiidenportti jotka ovat rauhallisempia kuin Repovesi tai Karhunkierros. Ja jos haluaa tosi kauas mennä niin Kevo tai Kilpisjärvi. Vaellan joka vuosi eri kohteissa ja se on kyllä aivan ihanaa. Yleensä yövyn teltassa, mutta päiväretketkin ovat kivoja. Nyt suunnitteilla syksylle Muotka. Kolilla olen kiertänyt Herajärvenkierroksen parin yön vaelluksella.

    • sportsladyhanna kirjoitti:

      Oi että, on kyllä ihana mennä aina eri paikkoihin. Sä ootkin käynyt paljon! Lappiin pitää päästä kyllä. Karhunkierroksen olen joskus mennyt, ehkä tuo Hossa ja Hiidenportti voisi olla sitten Repoveden sijaan jos rauhallisempia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *